Reis Spanje

In april 2014 zijn we bij verschillende leveranciers in Spanje op bezoek geweest. Vanuit Madrid zijn we vanuit Ulises' ouderlijk huis vertrokken richting Guijuelo in de provincie Salamanca. Guijuelo is een van de vier officiele gebieden met een Denominacion de Origen Jamon Iberico, Daar hebben we meerdere leveranciers, de "granja" en het slachthuis bezocht en zijn we uiteindelijk een samenwerking aangegaan met Julian del Aguila. Dit bedrijf levert ons direct de Jamon Iberico aan, maar ook worsten die worden gemaakt van hetzelfde varken: Salchichon Iberico en Chorizo Iberico.

Daarna zijn we via het pittoreske La Alberca naar Extremadura gereden, alwaar we bij Dehesa de Solana onze snijcursus hebben gevolgd bij Pepe Alba. Deze internationaal gerenommeerde Iberico-snijder heeft ons met veel passie de kunst van het vak geleerd en dat op een prachtige boerderij tegen de grens van Portugal.

Vanaf Extremadura zijn we naar Vilafranca de Cordoba gereden. Ook hier hebben ze net zoals Extremadura en Guijuelo de rechten om hun ham Jamon Iberico te noemen. In dit gebied heet de ham dan D.O. Jamon Iberico Los Pedroches. Antonio van Jamivi heeft ons rondgeleid over de "Dehesas" om te laten zien hoe de varkens daar leven.

Na flink te zijn doorgezakt met Antonio zijn we de volgende dag naar regio Jaen gereden, waar we verschillende olijfolieboeren hebben bezocht. Onze keus viel uiteindelijk op Oleicola San Francisco uit Begijar, iets ten Noordwesten van Jaen. Een prachtige oude fabriek die is ingericht als museum, maar gebruik maakt van nieuwe technieken voor de productie van olijfolie. Nieuwe technieken die onder andere gepaard gaan met veel minder uitstoot. Wij nemen daar de biologische olijfolie af, gemaakt van olijven die in november geoogst zijn, waardoor de olijfolie de karakteristieke lichtgroene kleur krijgt.

Tot slot Castilla y La Mancha, de regio waar de wereldberoemde Machego kaas vandaan komt. Het toeval bracht ons bij Don Julian. Heerlijke Manchego-kaas, 6 maanden gerijpt, dus een soort "belegen" Manchego: een allemansvriend!